JULTRÄFF 2016

Årets sista aktivitet för vår krets var Julkväll I Sörtjärns Byskola.
Tända adventsljus, julmusik och glögg inledde kvällen. Därefter den hemliga gästen som var Svea Bylund, vår krets första ordförande och hon började berätta om allt slit med att så växter. Att det kan ta flera år innan man får se den första blomman och att de kan vara så små. Hon lyckades med sin härliga humor att förmedla problem med hur det går till med odling. Många av oss kände nog igen sig.
Därefter tog vi en paus för prat, gröt och skinksmörgås. Kaffe med god saffranskaka, tranbär och grädde.

Brukligt är att vi berättar från STA´s ordförande-konferens och OM = årsmötet i Linköping som jag deltagit i. STA-riks fick en ny ordförande Madeleine Almén och ny TA- redaktör Kerstin Engstrand. Jag blev invald i riks-valberedning på 2 år.
Vi som ville ha kvar frölistan i TA lyckades rösta för att den blir kvar.
Men den stora nyheten för oss är att när vi firar 20 år ska vi också stå som värd och arrangera STA´s Riksmöte 2019. Vi räknar med ca 300 medlemmar som kommer till Örnsköldsvik. Planeringen har redan börjat om vilka aktiviteter vi ska ha och vad vi ska visa upp för deltagarna som kommer att delta. 

Dags för en frågelek om vad deltagarna kom ihåg från det jag berättat. Och sedan tog Svea vid igen. Hon började visa hur en musikvideo gick till ”förr i tiden” om mannen som skulle till Arjeplog och nästan frös ihjäl.  Och sedan var det om en dag man håller igång hela tiden men inget har blivit gjort när dagen är slut. Och hur fel man kan tolka skyltar. Ja det blev mycket skratt och tårar som rann.

Sist skulle det fina lotteriet dras. Det stora vinstbordet väntade på lyckliga vinnare innan vi avslutade mötet.
Tack alla som deltog i julkvällen.
Vill också tacka för ert deltagande under det gångna året och önskar alla ett
Gott slut och Gott nytt år.

Ulla HäggquistÅrets första aktiviteter 2016

Vi har kommit en bit in i vårt STA-program för 2016. Januari startade vi med ett bildföredrag av Larz Danielsson från Hammarstrand. Larz berättade och visade bilder från sin resa i Chile och Anderna. 

Februari visade Carina Holmström sin Power-Point-presentation ”Från sådd till färdig planta”. I februari sås många växter så då är det bra med en genomgång av sådder.

Carina är vår läromästare när det gäller latin och kurs i latin har genomförts i februari och fortsättning blir det till hösten. Att lära sig latin underlättar när man vill vara säker på att få den växt man önskar. Latin säger bl.a. mycket om egenskaper och växtplatser.
 
Årsmöte hade vi 1 mars och det inleddes med en bildvisning ”Finsmakarna” av Carina Holmström. Därefter sedvanliga årsmöteshandlingar. Med omval av de ledamöter som stod i tur att avgå. Avslutning på årsmöte är ju lotteri, kaffe, te och smörgåstårta.

”Våga visa trädgård” en bildvisning av Karin och Lars-Åke Bergström. De har en annorlunda trädgård i vårt klimat, nämligen en medelhavsträdgård. Karin kåserade glatt om slitet att flytta stora stenar samt alla krukor som tas in.
 
Och nu i slutet på mars månad har vi gjort en växtbeställning från Verberghe i Holland. 
Nästa aktivitet 11/4.
En trädgårdsägare har alltid något på gång. 

Ulla Häggquist

Råd vid beskärning av buskar
och prydnadsträd 19/8

 
Råd vid beskärning av buskar och prydnadsträd fick vi av Tommy Westin när vi vandrade genom Ö-viks parker i augusti.
Vi träffades vid Arken och började med att kolla de träd som finns där.
När man skaffar sig träd är det en hel del att tänka på. Det ska ju formas för att få bästa möjliga förutsättningar. Kronan ska ju byggas upp från början. Och med utåtriktade grenar ska man se till att inte alla går ut i samma höjd. När man skall ta bort en gren ska man se till att såga invid kragen som finns, det gör att det kan valla över det sågade stället. Och finns ingen krage ska man försöka att lägga det minsta möjliga snittet. Inte skada i onödan. Man skall inte heller lämna kvar en bit av grenen.

När vi gick vidare genom parkerna visade Tommy ett träd som drabbats av kräfta. Ja inte den man äter, utan en sjukdom. Har man det i sin trädgård skall man se till att rengöra sina verktyg ordentlig om man varit i kontakt med ett sjukt träd för att inte sprida smittan. Många var tipsen vi fick under vår vandring. Bland annat hur spaljerade träd beskärs.

Vi avslutade vår vandring i Stadsträdgården mot Strandgatan där vi beundrade en mycket fin Vingad valnöt. Fortsättning med parkvandring den 10 oktober då vi tittar på höstfärger och fruktsättning.

Ulla Häggquist